Menú Tancar

URBANISME I VIA PÚBLICA

Situació

L’urbanisme com a disciplina que es dedica a la planificació de la ciutat requereix ser una àrea de consens, el Planejament General Metropolità data de 1976, sobre el que s’han anat proposant modificacions parcials segons les necessitats sorgides en cada moment, però que sense que s’hagi produït una reinterpretació global. L’urbanisme és una de les eines més important per a l’aplicació d’una gran part de les polítiques que es poden desenvolupar des del municipi, i cal per tant, un gran consens polític que permeti projectar la ciutat a 20 anys vista. Mentre no és possible aquest consens, des de Castelldefels per a la República hem tractat de mostrar quines són les majors deficiències i les que requereixen d’una actuació immediata.
Una de les majors preocupacions mostrades en aquesta àrea és la manca d’habitatge de lloguer assequible, el que comporta que alguns col·lectius no pugui residir al municipi (gent jove, gent gran, famílies monoparentals). El preu mitjà del lloguer a Castelldefels se situa al voltant dels 15 €/m2 (un pis de 60 m2 suposo 900€ mensuals, el mateix import que el salari mínim Interprofessional), que juntament amb el municipi de Gavà se situen en els municipis que tenen els valors més alts de tot el Baix Llobregat. Si tenim en compte que la ràtio financera és del 35%, pel qual una persona no hauria de destinar al seu habitatge habitual més del 35% dels seus ingressos, viure a Castelldefels és un luxe per a una gran part de la població.

Propostes

1. Estudiar i aplicar polítiques que permetin i facin atractiu destinar sòls privats a habitatge de protecció oficial (HPO) i lloguer assequible (drets de superfície, permutes, rendes vitalícies..).

2. Rescatar plans d’edificació HPO amb règim de lloguer:
– Plaça de la Música
– Botigues Oest
– Pietat i 1r de Maig
– Pozo de los Quirante
– c/Major- c/ Arcadi Balaguer (solar de l’antiga comissaria de Policia Local)

3. Impulsar el model d’habitatge amb dret de cessió d’ús a través d’una prova pilot de cooperativa.

4. Rehabilitar els barris que encara no disposen dels serveis urbanístics bàsics (clavegueram, voreres i encintats de carrers i il·luminació)

5. Arranjar les voreres als diferents barris del municipi, mitjançant plans d’ocupació dirigits a ciutadans de Castelldefels.

6. Incentius per a involucrar als ciutadans en la recollida selectiva de residus, mitjançant codis QR d’identificació que es bescanviïn per temps gratuït d’aparcament al centre del municipi, o descomptes a la Taxa de tractament de residus.

7. Il·luminar amb pivots baixos de LEDs recarregables amb energia solar el Passeig Marítim, en concret, el tram des de Banys fins a Platjafels.

8. Planificar eficientment les actuacions de les empreses de servei a la via pública per augmentar la seva coordinació.

9. Netejar i desbrossar dels nombrosos passatges bruts als diferents barris del municipi, mitjançant plans d’ocupació dirigits a ciutadans de Castelldefels.

10. Instal·lar contenidors de residus adaptats per a persones amb mobilitat reduïda.

11. Utilitzar materials porosos i permeables que absorbeixen l’aigua pluvial a les reparacions de la via pública i carrers de nova construcció. Realitzar petites obertures a les rotondes per tal de canalitzar l’aigua baixant dins la rotonda, que l’absorbeix.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

CA
ES CA