Menú Tancar

«El “vot útil” és útil als partits! Mercadegen amb ell en despatxos tancats. Primàries és el “vot efectiu”»

Castelldefels, 10 de maig de 2019

Entrevistem a l’Anna Arqué, implicada en el procés de primàries des de l’inici, tant com a portaveu de Primàries Barcelona com després de Primàries Catalunya. També ho és a nivell internacional, on el mecanisme de primàries és explicat a diferents actors polítics, acadèmics o mitjans de difusió política, gràcies la seva posició i trajectòria com a portaveu de la International Commission of European Citizens (ICEC). També és la responsable d’internacional de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE).

No es cansa mai d’anar per les poblacions catalanes fent conferències, xerrades i debats, on segur marca molts dels missatges comunicatius i de discurs de Primàries Catalunya.

Va promoure el grup “en femení, primàries” per posar en valor la gran quantitat de dones caps de llista i candidates de Primàries i és, també, la responsable del Butlletí Primàries Catalunya, coordinant un equip “professional i apassionat, del tot necessari per mostrar el talent i la generositat de la gent de Primàries d’arreu del país”.

Tanca la llista de Primàries Lleida, la ciutat de la terra ferma on va néixer perquè vol una “Paeria lliure i republicana, en una Catalunya independent”.

L’Anna Arqué amb l’Aamer Anwar durant l’acte nacional de primàries Catalunya al Teatre Plaza el passat 9 de febrer

En aquesta campanya electoral entren al tauler de joc les candidatures de Primàries Catalunya. Per primera vegada unes candidatures confeccionades a través d’unes primàries obertes a la ciutadania concorren a la contesa electoral. Quina valoració feu del procés dut a terme fins ara?

Tot i que no em sorprèn, perquè sóc una convençuda i admiradora de l’empenta i la intel·ligència col·lectiva de la gent catalana, sí que no em deixa d’emocionar veure que teníem raó i que, tot i la muntanya russa patida aquest últim any i mig, la gent no només no es rendeix sinó que agafa forces per fer quelcom tan complex i valent com és fer un pas endavant per implicar-se en la política institucional, encarant unes sempre difícils eleccions municipals. Impressionant la feina feta sense recursos establerts, ni la majoria de vegades cap experiència en campanyes polítiques, i en unes circumstàncies d’invisibilitat mediàtica important. Tot el meu respecte i admiració per totes i cadascuna de les persones que fan possible aquest nou capítol, aquest innovador camí, de les Primàries Catalunya.

Quants municipis formen part de la candidatura de Primàries Catalunya?

Entre llistes pròpiament de Primàries, processos participatius i llistes independents, sumem 121.

Tractant-se de tantes candidatures i tan plurals, quins són els nexes d’unió?

Clarament dos:

  1. Som les catalanes i catalans lleials al mandat del 1r d’Octubre. No parlem d’esperits, ni mobilitzacions, sinó del fet, de la realitat conquerida: del mandat que dicta independència.
    Perquè som la gent que sabem que la independència és possible, perquè la independència és legal, legítima i democràtica!
  2. L’aprofundiment democràtic que suposa posar en pràctica valors republicans catalans com el de la participació, la transparència, l’oportunitat, … allunyant-nos des del primer moment de la “ditocràcia” de la partitocràcia que fa que els partits es considerin propietaris dels vots en lloc de gestors del mandat que aquests els dicten.

Cal una regeneració de noms, sí, però també de pensament polític. Som la gent que sap que una nova manera de fer política és possible i volem demostrar-ho.

Altres candidatures sobiranistes alerten que l’aparició de la vostra opció pot provocar fraccionament del vot independentista i que aquest fet pot reduir les possibilitats d’assolir alcaldies republicanes…

Ans al contrari, un cop assumit que els partits tradicionals no han entès la necessitat de confeccionar una llista conjunta, sorgida del criteri i del vot de la gent per guanyar el govern dels consistoris catalans, donada l’excepcionalitat política que patim, més val pluralitzar l’oferta. De fet, la nostra oferta és un independentisme real i no màgic, com és el dels qui continuen demanant un referèndum d’independència acordat amb Espanya. És del tot necessari no només per esperonar el vot independentista — habitualment abstencionista en els comicis municipals — sinó que també ho és, per donar l’oportunitat al votant d’unes formacions polítiques que ara i, com a conseqüència dels fets polítics des del primer d’octubre de  2017, s’hagués quedat  probablement a casa.

Hi ha altres que apel·len al ‘vot útil’ adduint que les candidatures de Primàries Catalunya no obtindran representació i representaran vots independentistes perduts. Què diries als votants que dubten si dipositar la seva confiança en les candidatures de Primàries Catalunya?

El “vot útil” és útil als partits! Mercadegen amb ell en despatxos tancats. A Primàries no tenim cap interès en la utilitat dels beneficis partidistes, no volem fer xarxes clientelars  que apuntalen allò dels “de dalt” i els “de baix”’. El nostre interès és el de construir malla ciutadana, uns dins les institucions, els altres fora; però tots a peu de carrer, colze a colze. Nosaltres, Primàries Catalunya, som l’opció del vot efectiu, el vot que obeeix l’encàrrec que aquest porta implícit. Vols que el teu vot sigui útil al poder dels despatxos tancats del partidisme o vols que sigui un vot efectiu que doni poder al mandat de la gent? Prou de tuteles condescendents i més respecte i diàleg entre electes i electors!

Us enfronteu a una campanya on s’ha denunciat el ‘silenci mediàtic’ a què estan sotmeses les candidatures que actualment no tenen representació. Com contrarestareu la manca de presència als mitjans de comunicació?

No sabem si aconseguirem contrarestar-ho, però és ben cert que no falten idees imaginatives. La iniciativa “empaperem” que tan exitosa fou per l’1-O amb més de dos milions i mig de descàrregues, s’ha tornat a endegar des de Primàries Barcelona. Tornem a empaperar els municipis!

Evidentment, la feina feta per la redacció dels programes ha estat una excel·lent carta de presentació. Fem el que diem i aquest compromís pot ser que s’estengui en converses informals entre la gent més interessada en una veritable política participativa. Els porta-a-porta són fonamentals per tenir contacte amb un perfil de ciutadà que potser no és prou actiu políticament per saber, ni tenir la inclinació d’apropar-se a les assemblees obertes. I d’aquí passem al “mini” de Guissona o el perfum de Gelida! També és important el suport explícit de gent coneguda i respectada com és el cas del prestigiós advocat de drets humans, Aamer Anwar, a qui, de nou, li vull agrair que sempre hi sigui.

Sempre he treballat amb aquesta màxima de Václav Havel: “L’esperança no és resultat de la certesa de l’èxit sinó del convenciment d’estar fent allò que té tot el sentit”. Fem el que el nostre sentit de la responsabilitat ens marca i això contraresta tota la indecència política en la que ens veiem obligats a viure com a Catalans.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

CA
ES CA